O Magneziju - Osimagnezium

Pojdi na vsebino

Povezava med magnezijem in celicami v našem telesu

Osimagnezium
Objavil v blog ·
Povezava med magnezijem in celicami v našem telesu
Tako kot večina hranil tudi magnezij preide v hrano iz zemlje. Je mineral, nujno potreben za življenje in splošno zdravje ljudi.
 
POMANJKANJE MAGNEZIJA: OPOZORILNI ZNAK
 
Kaj je tisto, zaradi česar je magnezij tako pomemben za telo, organe in naše zdravje nasploh? Brez ustreznih količin magnezija se lahko pojavijo krči v nogah, težave s spanjem in celo anksioznost.
 
Vendar pa navedeni simptomi še zdaleč ne predstavljajo največjega tveganja za zdravje, povezanega s pomanjkanjem magnezija v našem telesu.
 
Da bi bolje razumeli koristi in pomen magnezija, moramo pogledati skozi mikroskop in preučiti njegov pomen na celičnem nivoju.
 
VSE SE DOGAJA V CELICAH
 
Človek si težko predstavlja dogajanja na celičnem nivoju, bistveno težje kot delovanje naših organov, na primer srca jeter, ledvic ali pljuč. Le-te poznamo bolje in se verjetno tudi bolj zavedamo pomena ohranjanja njihove integritete. Tega pa v enaki meri ne moremo trditi za naše celice. Svet telesnih celic nekako presega meje našega razumevanja; zdijo se kot težko pojmljiv, oddaljen svet zase in se s težavo poistovetimo z njim. V naših glavah si celico navadno predstavljamo kot nekaj mikroskopskega, nekaj, kar deluje v naši notranjosti, hkrati pa se zdi, kot da celice sploh niso elementarni gradniki nas samih. V bistvu je precej težko konceptualizirati funkcijo celice oziroma to, kaj pravzaprav počne.
 
NAJ SE SLIŠI ŠE TAKO NEVERJETNO, V RESNICI JE VSAK ORGAN V NAŠEM TELESU SESTAVLJEN IZ SKUPKOV CELIC
 
Misel na to,  da celice v našem telesu umirajo, še zdaleč ni tako strašljiva oziroma ni nekaj, za kar bi menili, da ima lahko resne posledice za naše zdravje, kot misel, da imamo poškodovan organ, na primer nepovratno okvarjeno srce.
 
PRVI KORAK K OHRANJANJU ZDRAVJA SE ZAČNE NA CELIČNI RAVNI
 
99 % magnezija, prisotnega v živih organizmih, porabijo telesne celice za svoje delovanje. Znanstvenikom je šele pred nekaj desetletji uspelo prepoznati potekajoče procese znotraj celic, s čimer so prihodnjim raziskovalcem utrli pot preučevanju teh obsežnih zalog ter  vloge in pomena magnezija nasploh. Pred temi znanstvenimi odkritji je bilo mogoče preučevati le 1 % magnezija v telesu, kar je bilo premalo, da bi lahko spoznali pravi pomen tega minerala.
 
Dietetiki so prenehali ignorirati pomen magnezija, znanosti kot molekularna biologija, biokemija in biofizika pa so postopoma začele prepoznavati znotrajcelične procese. Uspelo jim je prepoznati vlogo več deset tisoč encimov in ionov, ki aktivirajo encime, kot tudi količino hranil, potrebnih za vse te procese.
 
Danes pomen magnezija v procesih presnove ogljikovih hidratov in maščob in njegovo elementarno vlogo pri sintezi beljakovin dobro pozna vsak znanstvenik.
 
Encimi so beljakovine, ki nastajajo v telesu pod pravimi pogoji, tj. ob potrebni količini zalog magnezija. Magnezij igra pomembno vlogo pri aktivaciji več kot 300 encimov, predvsem preko procesov proizvajanja energije.
 
SESTAVA CELIČNE TEKOČINE JE POMEMBNA
 
Relativno razmerje topnih elementov mineralov, ionov, je znotraj celice konstantno. Če pride do pomanjkanja katerega koli od teh elementov, se znotrajcelično ravnovesje ionov sicer obnovi, vendar na manj optimalni ravni. Zaradi tega funkcije znotraj celice potekajo počasneje.
 
KO JE DOSEŽENA KRITIČNA TOČKA, JE CELIČNA OKVARA NEPOPRAVLJIVA
 
Dobro znano dejstvo je, da na ravni hranil v telesu vplivajo različna življenjska obdobja, vrsta fizičnega ali mentalnega dela, okoljski vplivi ter mehanizmi prilagajanja nanje in obrambe proti njim. Telo poskuša ohranjati osmotski tlak in v primeru odsotnosti magnezija bodo organi ta mineral nadomestili s kalcijem oziroma, če nimajo dostopa do njega, z veliko bolj škodljivimi težkimi kovinami kot sta na primer kadmij in svinec.
 
ČE NAM USPE VZPOSTAVITI ZDRAVE RAVNI MAGNEZIJA V TELESU, SE TEŽKE KOVINE IN KALCIJ NE BODO ABSORBIRALI
 
Magnezij deluje antagonistično. To pomeni, da ima zase 'rezervirano' mesto.
 
Seveda poleg magnezija obstajajo še drugi dejavniki, ki povzročajo stanje neravnovesja.

 



Brez komentarjev


Nazaj na vsebino