Rastline A - Č - Medisanus

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Rastline A - Č

Zdravilne rastline


ZDRAVILNE RASTLINE

Kraljestvo rastlin je že od vedno neprecenljiv vir aktivnih snovi, ki opravljajo različne funkcije, od najenostavnejših do najzahtevnejših.
Danes imamo namreč na razpolago naravne sestavine, ki delujejo vlažilno, proti gubam, utrjevalno in ustvarjajo zaščitne sloje na koži.



Afriška kigelija  -   Kigelia africana extract

Afriška kigelija je sveto drevo za Afričane, zaradi njegovih številnih zdravilnih lastnosti. Raste predvsem v Senegalu in doseže tudi 10-15 m višine, njegove veje so zelo ukrivljene. Značilna lastnost tega drevesa so lesnati sadeži cilindrične oblike, ki so bogati s semeni in visijo iz drevesa kot klobase. Tej sadeži vsebujejo snovi, ki so kemijsko zelo podobne hormonom in zavirajo encim 5-alfa-reduktazo, ki je odgovoren za izpadanje las. Poleg tega vsebujejo flavonoide, ki spodbujajo mikrocirkulacijo in skrbijo za pravile vnos kisika in hranilnih snovi v lasni mešiček.





Akai   -  Euterpe oleracea

Akai je rastlina iz družine palm, ki raste samo v Amazonskem pragozdu.
Ima razne terapevtske lastnosti: bogata je s hranilnimi vlakni in hitro uravnava delovanje črevesja; vsebuje tudi velike količine vitaminov A, B, C, E, mineralnih soli in kovin, ki so potrebni za zdravje človeka, fitosterole,ki preprečujejo delovanje prostih radikalov ter antioksidante, ki upočasnijo staranje.




Aloe vera   -   Aloe barbadensis

Aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) je rastlina iz družine Aloeacee, kateri ugaja vroče in suho podnebje.
Ta rastlina se uporablja v medicini že od antičnih časov.
Iz listov pridobivamo sok, ki je bogat s polisaharidi in sluzjo, manitolom in ksilitolom, aminokislinami, vitamini in antioksidanti.
Zaradi visoke vsebnosti sluzi in polisaharidov, ima izvleček edinstvene vlažilne lastnosti in obnavlja epitelij, saj na koži ustvari zaščitni sloj, ki oskrbuje povrhnjico z vodo, jo vlaži in preprečuje izgubo vode.
Vsebuje tudi polifenole, salicilate in sterole, ki blažijo kožna vnetja ali poškodbe.

Arnika   -   Arnica montana

Arnika (Arnica montana L.) zdravilna rastlina iz družine nebinovk. Razširjena je v Srednji Evropi in na območju visokih travnikov v Alpah in Apeninih, razveseljuje nas s svojo aromo in čudovitimi rumeno-oranžnimi ''skuštranimi'' cvetovi, ki se razprejo v prvih poletnih mesecih. Izvleček arnike pridobivamo iz cvetov. Iz kemijskega vidika vsebuje terpene, fitosterole, polisaharide, polifenole in flavonoide. Gorska arnika je poznana predvsem v tradicionalnem zeliščarstvu kot pomoč pri udarcih, mišičnih bolečinah in modric različne narave. Delovanje izhaja iz rdečilnega učinka, ki spodbuja cirkulacijo, omogoča resorpcijo modric in oskrbuje tkiva s kisikom. Izvleček se uporablja tudi v kozmetiki v izdelkih, ki spodbujajo in poživljajo kožo in lase. Pomaga obnoviti tonus in moč kože na obrazu, poveča elastičnost in povrne sijaj povrhnjici. Šibkim in brezvoljnim lasem povrne moč in vitalnost.


Azijski vodni popnjak   -   Centella asiatica

Azijski vodni popnjak, imenovan tudi ''tigrova trava'', je zdravilna rastlina, ki pripada družini kobulnic. Izvira iz Azije, raste pa tudi v Avstraliji in Afriki, predvsem na vlažnih in močvirnatih območjih.
Ima dvojno pomembno delovanje: ščiti ožilje in celi rane zaradi terpenov, ki jih vsebuje izvleček. Aktivne učinkovine ohranjajo tonus in elastičnost ožilja, spodbujajo drenažo tekočin celulita in blažijo zatekanje nog.




Babasu  -   Orbignya oleifera oil

Rastlina babasu izvira iz Brazilije, iz amazonskega pragozda. Njeni sadeži spominjajo na majhne kokosove orehe in so združeni v grozde. Iz teh majhnih orehov pridobivamo olje, ki ga že stoletja uporabljajo Brazilke za ohranjanje gladke in žametne kože. Olje babasu rastline je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami (omega-3 in predvsem omega-6), vsebuje pa tudi bolj dragoceno snov, ki ne saponificira in je bogato s steroli in tokoferoli (vitamin E). Babasu olje uporabljamo v kozmetiki zaradi njegovih antioksidantnih, blažilnih, mehčalnih in lubrikantnih lastnosti, ki so obogatene z lipidi. Obnovi maščobni sloj kože, jo ohranja mehko in gladko ter jo hkrati zaščiti. Regenerira in revitalizira kožo.



Bakopa  -   Bacopa monniera extract

Bakopa monniera (iz družine črnobinovk) je plazilka, ki raste v Indiji na vlažnih in močvirnatih območjih. Že pred tri tisoč leti so jo uporabljali za izboljšanje spomina, v antičnih ajurvedskih zapisih iz leta 800 pred našim štetjem so opisane njene značilnosti in se jo priporoča učencem in študentom za boljše pomnjenje dolgih himn v vedskem jeziku.
V kozmetiki jo uporabljamo zaradi blažilnih in protivnetnih lastnosti. Poleg tega je bogata z antioksidanti in ščiti kožo in lase pred prostimi radikali in oksidacijo.



Bambus  -   Bambusa vulgaris extract

Rastline, ki jih s skupnim imenom imenujemo bambus sodijo v družino trav z več kot 75 rodovi in 1200 vrstami. Bambusi izhajajo iz tropskih in subtropskih območij Daljnega Vzhoda, zlasti iz Kitajske in Japonske, avtohtone sorte pa najdemo tudi v Afriki, Oceaniji in Ameriki. So močna zimzelena drevesa. Izvlečki bambusa se uporabljajo v kozmetični industriji pri proizvodnji krem in losjonov. Limfa vsebuje aminokisline, vitamine in številne mineralne soli, med katerimi je tudi silicij. Uporablja se ga zaradi mehčalnih, osvežilnih in poživljajočih učinkov, kožo pa zaščiti tudi pred zunanjimi dejavniki.



Bela lilija   -    Lilium candidum extract

Lilium candidum je najpomembnejša med lilijami, izvira iz Male Azije in se jo že od starodavnih časov goji kot okrasno rastlino v sredozemskem območju. Izvlečki bele lilije imajo bioaktivne lastnosti, ki blažijo in mehčajo kožo, delujejo protivnetno zahvaljujoč sluzi z vlažilnim in zaščitnim delovanjem, tanini delujejo adstringentno, steroli pa imajo blažilen protivnetni učinek. Poleg tega vsebuje flavonoide z veliko antioksidacijsko močjo, ki ščitijo ožilje. V kozmetiki se uporablja za pomirjanje rdečice, opeklin in ran ter v primeru kožnih bolezni, ekcemov, srbečice. Primerna je v dnevnih kremah za zaščitni, pomirjevalni in vlažilni učinek.



Borovnica   -    Vaccinium myrtillus

Borovnica (Vaccinium myrtillus L.) je grmičasto drevo iz družine vresnic. Najdemo ga v Evropi in Severni Ameriki. Sorta Vaccinium se v Italiji nahaja samo na severu in v gorovju srednje Italije. Sadeži vsebujejo tanine, anticiane in vitamine, predvsem vitamin C, zaradi česar je borovnica močan antioksidant in adstringens, ki ščiti mikrocirkulacijo. Antociani iz borovnice varujejo in krepijo stene kapilar in ven, izboljšajo mikrocirkulacijo kože in pomagajo zmanjševati edeme in otekline. Spodbujajo izločanje vode iz tkiv,
zaradi česar so odlična pomoč pri preprečevanju celulita. Poleg tega vsebuje izvleček borovnice alfa-hidro kislino, ki nežno odstranjuje mrtve celice, gladi površino in spodbuja obnovo celic v najglobljih plasteh kože. Koža je gladka in homogena, z zmanjšanim videzom pomarančne kože.


Chlorella   -   Chlorella pyrenoidosa extract

Chlorella je enocelična alga, ki raste na površini jezer. Vsebuje beta karoten, vitamine in aminokisline. To je osnovna sestavina za celični metabolizem, ki omogoča sintezo beljakovin. Chlorella ščiti vlakna kolagena in elastina, ki so sestavni del kože, pred encimi, ki so odgovorni za njihovo propadanje.
Ta alga je bogata z mineralnimi solmi in morskimi mikrohranili, ki krepijo celice in spodbujajo celični metabolizem. Izvleček alge chlorella kožo regenerira in ji povrne minerale, pomembno sodeluje pri ohranjanju strukture in funkcionalnosti kože. Izvleček chlorelle pomaga obnoviti povrhnjico, spodbuja mikrocirkulacijo in ščiti kožo pred UV žarki.


Cimet  -   Cinnamomum zeylanicum extract

Cimet je majhno zimzeleno drevo, visoko 10–15 cm in izvira iz Šri Lanke. Cimet ima tisočletno zgodovino: omenjajo ga v Svetem pismu, v Exodusu; uporabljali so ga stari Egipčani za balzamiranje, omenja se ga tudi pri Starih Grkih in Rimljanih. Za razliko od drugih rastlin se ta začimba ne pridobiva iz semen ali sadeža, temveč iz stebla in vejic, ki, potem ko se jim odstrani zunanjo plast in se jih obdela, dobijo tipičen videz majhnega zavitega pergamenta rjave barve. Ta začimba ima največjo antioksidacijsko moč. Navadno se jo uporablja proti podhlajenosti, bakterijam in krčem, uporablja pa se tudi zaradi poživljajočega in stimulativnega učinka na mikrocirkulacijo kože. Pomaga v izdelkih za preprečevanje izpadanja las, saj obnovi mikrocirkulacijo lasišča, izboljša preskrbljenost s kisikom lasnega mešička in izboljša njegovo delovanje.


Cvetni listi vrtnice   -    (Rosa Centifolia Flower Water)

Vrtnica (Rosa Centifolia L. Miller) iz družine rožnic (Rosaceae) je rastlina, pri kateri obstaja približno 150 vrst, številne varietete z neskončnim številom hibridov in ki prihaja iz Evrope in Azije. Po predvidevanjih izhaja iz Evrope in Zahodne Azije, obširno pa jo gojijo po celem svetu.
Pri tej rastlini se uporablja cvet, ki vsebuje visoko količino pektina in flavonoidov. Vsebuje tudi visoko cenjeno esencialno olje, ki se uporablja pri pripravi kozmetičnih preparatov.
Med destilacijo esencialnega olja iz cveta vrtnic pridobivamo tudi destilirano rožno vodo, ki kožo pomirja in sveži in se v kozmetični industriji uporablja za občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici ter pri losjonih za čiščenje vseh vrst kože.
Deluje tonično, oža pore in ima dekongestivni učinek, kožo osveži, epidermi pa povrne bleščeč videz.


Čebelji vosek   -    Cera alba

Čebelji vosek je trdna snov, ki jo proizvajajo čebele in se začne z medom. Čebela izloča vosek in z njim izdela satje, tipično celico, kjer matica odloži jajčeca.
Surov čebelji vosek se kasneje prečisti in zbledi, s čimer dobimo beli vosek, ki se v kozmetiki in farmaciji uporablja zaradi njegovih hranljivih lastnosti.
Kozmetične lastnosti čebeljega voska poznamo že tisočletja.
V kozmetiki in farmaciji ga široko uporabljamo zaradi mehčalnih lastnosti in sposobnosti tvorjenja zaščitnega sloja. Koristen je za nego suhe in vnete kože s slabim hidrolipidnim slojem. Pomaga obnoviti kožne lipide, s čimer koža obnovi lastno fiziološko zaščito.


Česen   -   Allium sativum L.

Česen je gojena čebulnica, ki spada v družino lilijevk.
Zaradi njegovih zdravilnih, hranilnih in aromatskih lastnosti spada med neprecenljive rastline.
Poleg oligoelementov in mineralnih snovi vsebuje tudi vitamine C, B1, B2 in PP.
Česen pomaga pri revmatskih bolečinah, bronhitisu, črevesnim glistam, vročini in visokemu krvnemu pritisku.
Pogosto se uporablja v kombinaciji s ferulo pri negi suhih in brezvoljnih las.


Črni ribez   -   Ribes nigrum extract

Je rastlina iz družine kosmuljevk (Grossulariaceace), ki spontano raste na gozdnatih, vlažni in gorskih predelih severne in srednjevzhodne Evrope in se zaradi svojih sadežev pogosto tudi goji.
Iz semen črnega ribeza pridobivamo olje, za katerega je značilna visoka vsebnost esencialnih maščobnih kislin. Olje iz ribezovih semen je še posebno pomembno, ker je odličen vir omega-6 in omega-3 maščobnih kislin. Poleg navedenih vsebuje tudi sestavine z antioksidativnim delovanjem, predvsem vitamin C, katerega količina v 100 g ribeza skoraj za 3x presega dnevno priporočeno količino. Vsebuje tudi flavonoide in antocitane, ki delujejo antioksidativno in blažilno ter spodbujajo mikrocirkulacijo.
Olje, pridobljeno iz semen črnega ribeza je izjemno primerno za kozmetične izdelke, namenjene zaščiti in revitalizaciji kože oz. za preprečevanje ali zaviranje znakov staranja kože.




 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni