Rastline D - G - Medisanus

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Rastline D - G

Zdravilne rastline

Divja orhideja  -   Orchis mascula extract

Orchis mascula L. je rastlina, ki spada v družino orhidejevk in je razširjena je po vsej Evropi, od Portugalske do Kavkaza, od Severne Afrike do Bližnjega Vzhoda vse do Irana.
Čebulni zvarek orhideje so antična ljudstva nekdaj uporabljala za blaženje vnetij ali kot energetski napitek. Ta skrivnostna roža je simbol čiste lepote, saj je orhideja od vedno predstavljala podobo ženske in njene popolnosti.
Iz listov te skrivnostne rastline pridobivamo polifenole in flavonoide z antioksidacijskim delovanjem, iz čebule pa izvlečemo polisaharide z vlažilnimi in zaščitnimi lastnostmi. Izvleček te rastline je dragocena aktivna učinkovina v dermokozmetiki, saj mehča in vlaži kožo ter deluje proti znakom staranja, uporablja se v vlažilnih in zaščitnih kremah za obraz, ki poživijo kožo in ji povrnejo prožnost.


Ginko biloba    -   Ginkgo biloba extract

Izvleček ginka (Ginkgo biloba L., družina Ginkgoaceae) se pridobiva iz listov ginko bilobe, ki je starodavno, legendarno drevo, staro več kot 250 milijonov let. Danes je ginko biloba razširjen na območjih z zmernim podnebjem kot okrasno drevo v parkih in mestnih drevoredih. Ginko uravnava delovanje ožilja, krepi odpornost kapilar, aktivira celični metabolizem in izboljša menjavo plinov med celicami. Je odličen tkivni antioksidant in deluje proti prostim radikalom, ki škodujejo celičnim membranam in tkivom. V kozmetiki se ginko biloba uporablja za uravnavanje izločanja sebuma in pomaga suhi koži brez življenja. Poživlja lasišče in izboljša videz kože, spodbuja mikrocirkulacijo lasnega mešička, ki bolj učinkovito prejema hranila, kar okrepi lase in pomaga preprečevati izpadanje.


Ginseng  -  Panax ginseng root extract

Ginseng (Panax ginseng iz družine Araliaceae) je trajnica in izvira iz Daljnega Vzhoda, ekstenzivno ga gojijo na Kitajskem, v Koreji, na Japonskem, v Rusiji in Ukrajini. Je pravi vir mladosti in čudežno zdravilo brez primere. Za Kitajce ima ginseng vse možne terapevtske, preventivne, zdravilne in energetske lastnosti. Ginseng je poznan že tisočletja, pojavlja se v najstarejših medicinskih zapisih že od začetka našega štetja. Vsebuje veliko količino poživljajočih aktivnih učinkovin. Poleg tega vsebuje vitamine iz skupine B, vitamine C, E, K, folno kislino, esencialna olja, nasičene maščobne kisline, minerale, tanine in fitosterole. Poleg znane sposobnosti višanja energije in preprečevanja utrujenosti so številne študije dokazale, da ginseng spodbuja tudi mikrocirkulacijo in rast las. Poživlja tkiva in lasem podarja sijaj. Uporablja se ga tudi za okrepitev in povečanje elastičnosti suhe kože z gubami.


Granatno jabolko  -   Punica granatum extract

Granatno jabolko je drevo iz družine granatovcev. Izvira iz območja, ki sega od Irana do območja Himalaje v severni Indiji. Granatno jabolko je bilo od nekdaj simbol plodnosti zaradi velikega števila semen (približno 600), ki jih vsebuje. Pri nekaterih ljudstvih so ga neveste uporabljale za napovedovanje števila otrok in še danes predstavlja odprt sadež granatnega jabolka pri azijskih ljudstvih obilje in srečo. Iz semen tega sadeža pridobivamo olje, ki je posebej bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, betakarotenom, vitaminom C in vitaminom E, kar je idealna mešanica vlage in hranil za kožo. Zaradi teh sestavnih delov, ki so združeni s številnimi polifenoli, je izvleček učinkovito blažilno sredstvo proti staranju v kozmetičnih izdelkih. Te lastnosti so posledica antioksidacijskega delovanja aktivnih učinkovin, ki jih vsebuje izvleček, ki ščitijo kožo pred škodljivimi prostimi radikali in UV sevanjem ter preprečujejo razpadanje kolagena, ki je sestavni del kože in osnova za tonus in strukturo kože.


Grško seno  - Trigonella foenum-graecum extract

Grško seno (Trigonella foenum-graecum L.) spada v družino metuljnic in prihaja iz Bližjega Vzhoda in Severne Amerike. Prilagojeno je na suho podnebje in je razširjeno v širokem pasu od Maroka do Egipta, Perzije, Indije in Kitajske. Izvleček semen grškega sena je predvsem bogat s sluzjo, to je snov, ki lahko tvori zaščitni sloj na koži, preprečuje izgubo vlage in jo ohranja elastično, mehko in svilnato. Primerna je v dnevnih in nočnih kremah za uravnavanje pravilne stopnje navlaženosti kože.



Gvarana Paullinia cupana seed extract

Gvarana (Paullinia cupana Kunth.) je zimzelena plezalka, ki izvira iz amazonskega pragozda in spada v družino sapindovk. Zanimiv je sadež te rastline; ko ga odpremo sta barva in oblika podobni očesu, kar je botrovalo nastanku veliko mitov in legend. Gvarana je rastlina dolgega življenja, po celemu svetu je znana zaradi sposobnosti, da poveča energijo. Izvleček gvarane pridobivamo iz praženih semen in velja za naravno učinkovito snov, ki viša energijo, saj vsebuje visoko količino kofeina. Izboljšuje koncentracijo, pomaga v obdobju intenzivnega dela, povečuje odpornost na mentalne in mišične obremenitve. V kozmetiki se uporablja zaradi spodbujanja cirkulacije in poživljanja kože. Uporablja se v izdelkih proti celulitu, saj odstranjuje podkožno maščevje in izboljšuje mikrocirkulacijo.




 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni