Rastline H - K - Medisanus

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Rastline H - K

Zdravilne rastline

Hena   -   Lawsonia inermis leaf extract

Lawsonia inermis, bolj znana s francoskim imenom henné, je bodikasto grmičasto drevo iz družine krvenčnic. Iz posušenih in mletih listov in vej se pridobiva rumenozelen prah, ki se ga uporablja kot barvilo za blago in živalsko kožo. Rjavordeči odtenek je odvisen od sestave vej (rdeče) in listov (rjava). V severni Afriki in Indiji ga uporabljajo za trajne tetovaže na rokah in stopalih ali za barvanje las. V kozmetiki se ga uporablja zaradi vsebnosti taninov. Čisti kožo in lasišče. Na podlagi laboratorijskih analiz deluje tudi proti glivicam. Zaradi čistilnih lastnosti se uporablja proti vnetjem in kožnim izbruhom kot je herpes, psoriaza, mozolji, opekline, hematomi, prhljaj, seboreja .


Islandski lišaj  -  Cetraria islandica extract

Islandski lišaj (Cetraria islandica L., družina Parmeliaceae) je značilna vrsta, ki raste na strjeni lavi na Islandiji. Islandski lišaj vsebuje med rastlinami, ki se uporabljajo v kozmetiki, največje antimikrobno delovanje. Zaradi protibakterijskih lastnosti pomaga preprečevati razvoj neprijetnih vonjav, ki jih povzročajo bakterije na območju pod pazduho zaradi prekomernega znojenja in se ga zaradi tega uporablja v deodorantih.
Uporablja se ga tudi v izdelkih za ustno higieno za preprečevanje razmnoževanja mikrobov, ki so odgovorni za pojav kariesa. Vsebuje usnično kislino, ki pomaga preprečevati nastanek oblog, ščiti pred napadom bakterij in zavira njihovo delovanje.



Jabolko   -  Pyrus malus extract

Jablana je drevo, ki spada v družino rožnic in najverjetneje izvira iz Srednje in Zahodne Azije. V Evropi je razširjena že od starodavnih časov.
Izvleček jabolka pridobivamo iz mesa sadeža, bogat je s polisahardidi, polifenoli, beljakovinami in aminokislinami, vitamini (provitamin A, vitamin B1, B2, B6, E in C) in mineralnimi solmi (predvsem kalij, kalcij, fosfor in magnezij). Aminokisline in beljakovine obogatijo in okrepijo las ter obnovijo naravno ravnovesje vlaken keratina, ki lase sestavljajo. Zaradi polifenolov in vitaminov je izvleček antioksidant in varuje pred prostimi radikali. Koristen je v zaščitnih kozmetičnih izdelkih, ki obnavljajo kožo in jo ščitijo pred procesom oksidacije keratina in barve v primeru barvanih las.


Javor -    Acer saccharum

Javor je vrsta, ki sodi v družino javorovk. V Severni Ameriki ga gojijo za proizvodnjo sirupa in sladkorja. Iz kozmetičnega vidika je zanimiv zaradi vsebnosti alfa-hidroksi kislin, ki nežno luščijo in gladijo površino kože in spodbujajo obnovo kožnih celic v najglobljih plasteh povrhnjice. Koža je gladka in enakomerna, zmanjšan je videz »pomarančne kože«.





Kamilica  -   Chamomilla (matricaria) recutita flower

Kamilica (Matricaria recutita L.) je trava enoletnica iz družine nebinovk. Izvira iz Južne in Vzhodne Evrope in dela Azije, danes pa raste po vsej Evropi, Ameriki in tudi Avstraliji. Pri rastlini uporabljamo predvsem cvetove, ki vsebujejo v glavnem flavonoide, kumarin, in esencialno olje s bisabololom in kamazulenom (ni prisoten v svežem cvetu, dobimo ga z destilacijo). Pomaga pri rdečici kože, ji pomirja in deluje kot dekongestivno sredstvo, koža ga dobro prenaša, zaradi tega se izvleček kamilice široko uporablja v dermokozmetiki, predvsem v izdelkih za nego otroške in zelo občutljive kože. Že tradicionalno se poparek kamilice ali sivke uporablja pri vnetjih sluznice, zlasti vaginalne, zato so že leta na tržišču izdelki na osnovi kamilice.


 
Karagenan  -  Chondrus crispus extract 

Karagenan je zmes, ki se pridobiva z obdelavo steljke rdeče morske alge iz razreda rdečih alg (znana tudi pod imenom irski mah) iz skalnate obale severnega Atlantika, poimenovana tudi irski mah ali carragheen.
Karagenani so polisaharidne snovi (sestavljajo jih številni sladkorji, ki vežejo in zadržujejo molekule vode), zaradi katerih izvleček mehča kožo, ustvarja zaščitni sloj, vlaži in deluje protivnetno. Je odličen vir mineralnih soli, vitaminov in polisaharidov in vsebuje snovi, ki se kombinirajo z beljakovinami v koži in laseh, ustvarijo zaščitni sloj in zagotovijo prijeten in mehak svilnat občutek.


Karitejevo maslo  -  Butyrospermum parkii

Karite je visokostebelno drevo ki pripada družini sapotovk. Raste na širokem območju centralne Afrike. Njegov sadež je mesnat, podoben slivi, v notranjosti vsebuje lesnat oreh iz katerega pridobivamo dragoceno maslo z izjemnimi regenerativnimi lastnostmi.
Karitejevo maslo se uporablja za celjenje ran, za mehko kože, proti strijam, gubam, za večjo elastičnost, za vlaženje, kot antioksidant, za blaženje, za obnovo epitelija ter za ustvarjanje zaščitnega sloja na koži. Izjemna lastnost, zaradi katere je res edinstven, pa je visoka vsebnost snovi, ki ne saponiicirajo in so bistvene za izboljšanje tonusa kože in za ohranjanje njene narave prožnosti.


Kola oreh   -  Cola nitida seed extract

Kola (Cola nitida L., družina Sterculiaceae) je zimzeleno drevo, ki izvira iz tropskih gozdov zahodne Afrike iz Sudana, prisoten pa je tudi v Južni Ameriki, na Jamajki in drugih območjih z vlažnim tropskim podnebjem.
Od drevesa uporabljamo posušena semena, to je oreh, ki ga pripadniki plemen pogosto žvečijo, tako individualno kot skupinsko, med obredi, kot izraz dobrodošlice ali ob sklepanju dogovorov. Kola je bogata z aktivnimi učinkovinami, ki poživljajo kožo. Vsebuje kofein, teobromin in tanine z adstringentnim učinkom. Pomaga stimulirati centralni živčni sistem zaradi vsebnosti metilksantina (kofein in teobromin). Imajo poživljajoč učinek na kožo. Pogosto ga uporabljamo za nego kože in las, saj spodbuja obnavljanje kože, jo uravnava in mehča tako kožo kot lase.


Kondurango  -    Marsdenia condurango

Kondurango je tropska plazilka, ki jo najdemo v džungli in divjih gozdovih na višini od 2000 do 3000 m. Značilna je za spodnje vznožje Andov v Peruju, Ekvadorju in Kolumbiji. Kondurango je znan po imenu »kondorjeva plazilka« ali »orlova plazilka«, saj kondorji pogosto gnezdijo v njej. Skorja rastline se uporablja v kozmetičnih izdelkih zaradi vsebnosti taninov in flavonoidov; deluje adstringentno, drenažno in poživljajoče.



Kumara   -   Cucumis sativum extract

Kumara (Cucumis sativus) je vrtnina, ki pripada družini bučnic in izhaja iz Indije. Že v 16. stoletju je italijanski zdravnik in humanist Andrea Mattioli priporočal uporabo semen in soka kumare za lepšo kožo. Učinkovito deluje na povrhnjico, jo zmehča in poveča njeno elastičnost, preprečuje pojav suhe kože, deluje pomirjevalno, vlažilno in dekongestivno.








 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni