Rastline L - O - Medisanus

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Rastline L - O

Zdravilne rastline


Laminarija  -     Laminaria cloustoni extract

Je velika alga, ki živi v morjih Severne Evrope in Atlantiku. Prepozna se jo po kavljih, ki so združeni v številna kolenca edena nad drugim.
Bogata je z jodom, mineralnimi solmi, vitamini, lipidi in sluzjo, ki delujejo antioksidantno, poživljajo in blažijo kožo ter izboljšajo elastičnost.




Limona   -  Citrus limon extract

Limona (Citrus limon L., dr. Rutaceae) je sadno drevo, ki izvira iz Azije. Goji se ga po celem svetu v subtropskem pasu. Limonin sok se pogosto uporablja zaradi velike vsebnosti vitaminov zlasti vitamina C in vitaminov iz skupine B ter mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink, fosfor in kalij. Zaradi vsebnosti citronske in askorbinske kisline (oziroma vitamina C), ga v kozmetiki uporabljamo zaradi adstringentnih lastnosti, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij, ki povzročajo pojav neprijetnih vonjav pod pazduho kot posledico prekomernega znojenja. Izvleček limone odstranjuje odmrle celice, kar spodbuja obnovo celic na površini kože za gladek in enakomeren videz kože.



Lipa  -     Tilia platyphyllos flower extract

Lipa (Tilia platyphyllos) je drevo iz družine lipovk (Tyliaceae), razširjeno po kontinentalni Evropi in Kavkazu. To drevo je bilo visoko cenjeno že v antičnih germanskih civilizacijah, saj ima številne koristne lastnosti. Zaradi dolgoživost je primerljivo s hrastom, lahko pa doseže tudi 1000 let.
Aktivne sestavine lipe so v večini lokalizirane v inflorescenci, kjer se nahajajo tanini in rastlinske sluzi. To so sestavine, ki so posebno koristne za kožo in s kožo povezanimi tkivi, zato so te sestavine primerne za uporabo v šamponih, kopelih in čistilnih sredstvih za intimno higieno, saj rastlinske sluzi zmanjšujejo draženje peneče osnove. Aktivne sestavine lipe so torej zelo koristne za zaščito las in lasišča v primeru pogostega umivanja las. Lipa je visoko cenjena tudi zaradi svojih mehčalnih lastnosti, lahko zdravi manjša vnetja, uporablja pa se tudi kot sredstvo za zmanjševanje kongestije kože; koristna je v primerih opeklin, sončnih eritemov in palpebralnih vnetij.


Malina   -   Rubus idaeus oil

Malina je grmičasto drevo iz družine rožnic. Sadež nosi isto ime, je rdeče barve, kislo sladkega okusa in se ga rado uporablja v prehrani. Ponavadi raste na odprtih območjih v gozdu. V območjih zmernega podnebja se ga enostavno goji in se hitro razrašča. Olje pridobivamo iz semen in je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami in vitaminom E. Izvleček maline, listov in sadeža vsebuje polifenole, vitamin B in C. V kozmetiki se ga uporablja za blaženje, lubrifikacijo in uravnavanje kože. Ustvarja lipidno zaščito, ki varuje kožo in jo vlaži. Ima aromatične blažilne in adstringentne lastnosti. Deluje na mikrocirkulacijo kože, varuje in krepi stene ožilja in izboljšuje cirkulacijo.



Mangovo maslo  -    Mangifera indica butter

Mango (Mangifera indica L.) je drevo, ki spada v družino Anacardiacee in izhaja iz Malezije, gojijo pa ga v vseh tropskih območjih. Obrodi sadeže ovalne oblike z rumeno-oranžnim mesom, ki je kompaktno, dišeče in okusno. Iz sadežne koščice pridobivamo maslo, ki ga v kozmetiki uporabljamo zaradi visoke vsebnosti esencialnih maščobnih kislin in vitaminov. Odlično vlaži in hrani kožo ter se dobro maže. Hrapavo in izčrpano kožno zmehča, jo zaščiti pred izgubo vlage, le-ta postane bolj elastična.



Manuka  -  Leptospermone

Manuka (Leptospermum scoparium, družina Myrtaceae) je drevo, ki izvira iz Nove Zelandije in jugovzhodne Avstralije. Sodi v družino čajevca. Je izjemno učinkovita proti bacilom, zaradi česar je občutno njeno delovanje proti virusnim, bakterijskim in glivičnim boleznim. Esencialno olje manuke še učinkoviteje zavira patogene dejavnike v primerjavi z oljem čajevca. Je odlična pomoč pri vnetjih, izboljša in poživi kožo. Je naravno sredstvo proti bakterijam in glivicam, je antibiotik, antioksidant, antiseptik s protinvnetnim delovanjem. Na ranah ustvari primerne pogoje za celjenje in omogoča rast novih celic, preprečuje deformacijo kože in brazgotin. Hitro odstrani vnetja in uniči bakterije. Deluje proti glivicam in je dragocena pomoč pri zdravljenju glivice Malassezia furfur, ki povzroča nastanek prhljaja.


Marelica  -  Prunus armeniaca extract, Prunus armeniaca kernel oil

Drevo merelice (Prunus armeniaca L.) spada v družino rožnic. Drevo je že bilo prisotno na Kitajskem, ko so ga v Evropo prinesli Arabci pred mnogo stoletji.
Izvleček marelice pridobivamo iz sadežev, ki so bogati s polisaharidi, polifenoli in vitaminom C. Polifenoli in vitamin C ščitijo kožo z antioksidacijskim delovanjem in pomagajo preprečevati staranje kože.
Polisaharidi pa zaradi zmožnosti vezanja vode ustvarjajo zaščitni sloj in preprečujejo izsušitev kože. Olje marelice pridobivamo iz sadne koščice.
Glavni sestavni del so vitamini in minerali.
Odlično mehča in hrani kožo, hitro se vpije in je zlasti uporaben pri specifičnih izdelkih za zrelo, suho ali občutljivo kožo.


Materina dušica   -  Thymus vulgaris (thyme) leaf extract

Materina dušica (Thymus vulgaris L.) je aromatična grmičasta rastlina, ki jo uvrščamo v družino ustnatic (Lamiaceae).
Spontano raste v zahodno-mediteranskem področju, njegovo znanstveno ime pa izhaja iz grškega izraza za moč in pogum, ki naj bi se zbudila v tistih, ki vdihnejo njegove zdravilne dišave.
Za njegove lastnosti je v največji meri zasluženo esencialno olje, ki ga v 30 – 70 % sestavlja timol in v 3 – 15 % karvaklor. Obe sestavini delujeta antiseptično in imata zdravilne lastnosti. Zaradi svojih lastnosti se timijan uporablja kot sredstvo za blaženje srbečice in je torej zelo primeren za pripravo sredstev za intimno higieno.


Melisa   -   Melissa officinalis

Melisa (Melissa officinalis L.) je avtohtona samorasla trajnica, ki raste v južni Evropi in zahodni Aziji. Listi melise vsebujejo približno 4% rožmarinske kisline, ki je polifenol z močnim protivnetnim delovanjem; vsebuje tudi flavonoide, triterpene in esencialno olje. V antični arabski medicini so ga uporabljali kot pomirjevalno sredstvo proti krčem, danes ga uporabljamo v kozmetiki zaradi njenih dekongestivnih in blažilnih lastnosti. Te lastnosti so najverjetneje posledica protivnetnega delovanja rožmarinske kisline. Izvlečki melise se zato uporabljajo v kremah, mleku in toniku z blažilnim poživljajočim in osvežilnim učinkom.


Mlečni proteini  -    Lactis proteinum

Mlečni proteini, še posebno tisti, ki so sorodni koži, se v kozmetiki že leta uporabljajo za izdelovanje sredstev za vlaženje in obnavljanje kože.
Ti proteini podpirajo in vzdržujejo vitalnost celic v dermi, saj spodbudijo celični metabolizem in sintezo kolagena.
Obnovitveni učinek, ki ga imajo ti proteini na kožne celice torej vodi v povečanje kožne elastičnosti in debeline epiderme. Koža postane bolj čvrsta, navlažena, bolj elastična in vitalna.


Morska alga   -  Algae

Alge se že dolgo uporabljajo v kozmetiki, zlasti zaradi sposobnosti aktiviranja fizioloških mehanizmov v najglobljih plasteh kože, kar povečuje njen odziv na razne vrste nege. Tako kot vse alge tudi morska alga vsebuje polisaharide, vitamine, esencialne aminokisline in mineralne soli, med katerimi je jod, ki utrjuje tkiva. Poleg tega deluje jod neposredno na receptorje adipocitov, spodbuja encimsko delovanje in gibanje maščobe, ki se nahaja v maščobnem tkivu. Polisaharidi tvorijo zaščitni sloj, ki preprečuje izsušitev kože in izboljša stanje kože, poenoti njen videz in jo poživi.



Morska solata   -  Ulva lactuca

Ulva lactuca je znana tudi pod imenom morska solata in je alga iz družine Ulvaceae, raste v Sredozemskem morju in v mrzlih ali zmerno toplih morjih. Zraste do višine 30 cm, je prosojna, živo zelene barve. Nabiramo jo spomladi in jeseni. Kot vse morske alge je bogata z mineralnimi solmi in oligoelementi. Vsebuje veliko kalcija, magnezija in cinka. Ima veliko vsebnost vitaminov (provitamin A, skupina B in vitamin C) in esencialnih maščobnih kislin, zlasti omega 3. Zaradi velike količine vitamina C in polisaharidov ustvarja trajni zaščitni sloj na koži in zavira proste radikale, ki škodijo vlaknom kolagena in elastina, ki so stebri naše kože.


Nageljnove žbice  -     Eugenia caryophyllus leaf oil

Eugenia caryophyllata je zimzeleno drevo iz družine mirtovk, ki avtohtono raste na Antilih, Madagaskarju in v Indoneziji. Listi so bogati z esencialnim oljem, ki ima veliko protimikrobno moč. Snov imenovana evgenol deluje proti mikrobom in predstavlja kar 80% esencialnega olja. Uporablja se v kozmetiki zaradi protimikrobnih lastnosti in poživljajočega učinka taninov. Je močan antioksidant in pomaga preprečevati škodo, ki jo povzročijo prosti radikali, koži daje tonus in vitalnost. Zaradi značilnega močnega sladkega cvetličnega vonja s ''poprasto'' noto se uporablja v kozmetiki za odišavljenje izdelkov.


Neemovo olje  -  Melia azadirachta seed oil

Neem (Melia azadirachta L.) je zimzeleno drevo, ki ga uvrščamo v družino melijevk (Meliaceae) in ki raste v Indiji in Burmi.
Ima številne zdravilne lastnosti. Indijci o njem govorijo kot o »vaški lekarni«, saj so se cela stoletja zatekali k tem drevesu po zdravilne učinkovine zoper bolečino, vročinska stanja, okužbe in kožne nevšečnosti.
S hladnim stiskanjem njegovih semen pridobivamo neemovo olje, ki je bogato s flavonoidi, sestavinami, ki delujejo protivnetno in antiseptično predvsem pri pojavi glivic na koži. Njegova posebnost je tudi posebna sestavina imenovana azadirahtin, zaradi česar to olje deluje tudi kot repelent za insekte. Vsebuje tudi esencialne maščobne kisline (omega-3, omega-6 in omega-9) in nasičene maščobne kisline (stearinska in palmitinska), katerim lahko pripisujemo obnovitveno delovanje na celične membrane epitelnih in lasnih tkiv.


Navadni rman  -   Achillea millefolium extract

Navadni rman (Achillea millefolium L.) je rastlina iz družine nebinovk, trajnica in aromatična travniška vrsta. Zelo je razširjena na območju Evrope in na območju Azije z zmernim podnebjem. Rodovno ime izhaja iz legende, po kateri naj bi Ahil med obleganjem Troje uporabil to rastlino za zdravljenje ran njegovih vojakov.
Na koži deluje protivnetno in kot adstringens, zato se veliko uporablja v deodorantih. Pomaga pri celjenju ran v primenu razjed in razpok.


Navadni slez   -  Althaea officinalis extract

Navadni slez je trajnica in je razširjena po vsej Evropi in Zahodni Aziji: zaradi njenih korenin gojijo jo predvsem v državah Vzhodne Evrope. Starodavna ljudstva so koristila njene blažilne in mehčalne učinke za zdravljenje oteklin in otrdelosti zaradi infekcij. Korenina navadnega sleza vsebuje veliko sluzi, pa tudi škroba, pektina, flavonoide, tanine in kalcijev oksalat. Tako kot v starih časih se tudi danes v sodobni kozmetiki uporabljajo izvlečki korenine navadnega sleza pri proizvodnji vlažilnih in mehčalnih izdelkov. Koristimo namreč vlažilne in zaščitne lastnosti sluzi, ki jo vsebuje rastlina, ki ustvari na koži dolgotrajen vlažilni ščit.


Nepozebnik   -  Hamamelis virginiana water, Hamamelis virginiana extract

Nepozebnik (Hamamelis virginiana L.) je vrsta rastline, ki spada v rod Hamamelis. Izvira iz Severne Amerike in Kanade, kjer je avtohtona, v Evropi pa jo množično gojijo. Destilirana voda nepozebnika vsebuje frakcijo esencialnega olja brez taninov z adstringentnim učinkom. Zaradi njegovih poživljajočih, blažilnih in osvežilnih lastnosti je idealen za uporabo po britju, tonik in losjoni pa so namenjeni občutljivi koži otrok in pri sestavi nežnih čistilnih sredstev. Suh izvleček pridobivamo iz cele rastline in je bogat s tanini, polifenoli in flavonoidi, deluje adstringentno in poživljajoče ter ščiti kožno mikrocirkulacijo. Uporablja se za blaženje sončnih opeklin in za zmanjšanje izgube vode na povrhnjici. Adstringentne lastnosti so zaradi taninov idealne za izdelke proti mastni koži, saj normalizirajo izločanje sebuma na koži in lasišču.


Ognjič   -  Calendula officinalis powder

Ognjič (Calendula officinalis L.) spada v družino nebinovk. Izvira iz Egipta, ampak se je udomačil na celotnem območju Sredozemlja. Pri rastlini se predvsem uporabljajo cvetovi žive oranžne ali rumene barve, ki so podobni ivanjščici. Vsebuje flavonoide, esencialna olja, karotenoide in zlasti beta-karoten, likopen, lutein. Vsebuje tudi sterole, alantoin in sluz. Zaradi vsebnosti flavonoidov se ognjič uporablja v kozmetiki kot dekongestivno in vlažilno sredstvo in adstringens. Sluz ustvari zaščitno sloj, ki obda kožo in uravnava stopnjo navlaženosti. Ognjič je priporočljiv pri umivanju intimnih predelov, kjer je koža tanka in občutljiva. Pomirja, razkužuje in celi rane.


Olje avokada  -      Persea gratissima oil

Avokado je drevesna vrsta, ki pripada družini Lauracee. Izvira iz Mehike in Srednje Amerike. Je gojena plezalka v vseh tropskih območjih. Zaradi posebne sestave maščobnih kislin, ki hranijo in obnavljajo kožo, se avokadovo olje odlično združuje s kožo in ima značilnosti, ki so podobni sebumu, enostavno prodre v kožo in izboljšuje vpijanje drugih aktivnih učinkovin. Zaradi bogate vsebnosti snovi, ki ne saponificirajo, ga uporabljamo v kozmetičnih izdelkih za nego dehidrirane, hrapave in ugasle kože brez življenja. Aktivne snovi namreč spodbujajo sintezo kolagena v kožnih celicah. Te lastnosti skupaj delujejo pri obnavljanju kože in povečajo stopnjo vlažnosti in elastičnosti kože.


Olje pšeničnih kalčkov  -    Triticum vulgare germ oil

Pšenica (Triticum vulgare), ali žito spada v družino trav. Olje pšeničnih kalčkov pridobivamo iz žitnih kalčkov s pomočjo hladnega stiskanja in predstavlja koncentrat lipidov, ki so prisotni v kalčku. Vsebuje veliko količino nenasičenih maščobnih kislin in snovi, ki ne saponificirajo in so bogate s fitosteroli in tokoferoli. V primerjavi z običajnimi semenskimi olji ima olje pšeničnih kalčkov največjo vsebnost vitamina E, zaradi tega je priporočljiv pri odpravljanju hrapavosti suhe in zelo suhe kože, saj okrepi hidrolipidni sloj, ki prekriva povrhnjico. Zlasti ga priporočamo v zaščitnih in obnovitvenih kremah, ker deluje vlažilno in hranljivo. Izboljša cirkulacijo kapilar in oskrbo s kisikom v tkivih. Blaži in deluje antioksidantno. Zaradi teh lastnosti je olje pšeničnih kalčkov izjemno priporočljivo pri negi suhe in občutljive kože, ki je nagnjena k kuperozi; primerno je tudi v kozmetičnih izdelkih proti staranju in izdelkih za zaščito pred soncem.


Olje sladkega mandlja   -  Prunus amygdalus dulcis oil

Izvira iz zahodne Azije, množično ga gojijo v Sredozemlju in Kaliforniji. Iz mandlja pridobivamo s pomočjo hladnega stiskanja čisto olje brez vonja, ki ga uporabljamo v kozmetiki zaradi dobre združljivosti s kožo. Bogato je z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki jih v glavnem tvorita oleična kislina (62-86%) in linoleična kislina (20-30%). Vsebuje vitamin E, B in minerale. Mandljevo olje prenašajo tudi najbolj občutljive vrste kože, saj se odlično združuje s sestavinami sebuma, zato ga uporabljamo v kozmetiki zaradi njegovih hranilnih in blažilnih lastnosti, ki izboljšujejo prožnost kože. Uporabljamo ga pri sestavi oleolitov, hidratantnih krem in mleka, ki so namenjeni za nego otroške in občutljive kože, nagnjene k rdečici. Spodbuja tvorbo zaščitnega sloja, ščiti kožo pred izsušitvijo in jo naredi mehko in žametno. Zaradi velike združljivosti s kožo lahko mandljevo olje nanjo nanesemo tudi neposredno, za večjo mehkobo in prožnost.


Oljka   -  Olea europea leaf extract

Že od starodavnih časov se olivno olje uporablja za zaščito kože. Stari Egipčani so ga uporabljali v kremah in parfumih, govori se celo, da je prvo kremo proti gubam izumila Kleopatra. Poleg tega so Rimljani uporabljali olje za telo po kopanju za ohranjanje elastičnosti in mehkobe kože. Tovrstna uporaba olja in rastlinskih izvlečkov rastline Olea Europea se je uveljavila in prenesla naprej vse do danes.
Znanstvene raziskave so dokazale njene hranilne in zaščitne učinke, ki preprečujejo nastajanje atopičnega dermatitisa, psoriaze, aken, ekcemov zaradi velike združljivosti z lipidi, ki se nahajajo v povrhnjici in visoke vsebnosti esencialnih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6) in skvalena. Poleg tega prav zaradi visoke vsebnosti antioksidantov deluje kot zaščita pred UV žarki, saj nevtralizira proste radikale, ki povzročajo oksidacijski stres in poškodbe strukture las.


Oves   -  Avena sativa (oat) bran extract

Oves (Avena sativa) spada v družino trav. Gojijo ga v Evropi že od železne dobe in je od nekdaj zelo pomembna prehrambena rastlina. Glavne sestavine izpadlega zrna so škrob, polisaharidi in beljakovinske snovi, steroli (sitosterol), mineralne soli (železo, kalcij, fosfor in magnezij) in vitamini (B1, B2 in B12). Zaradi dobre združljivosti s kožo je ovsena moka od vedno uporabljena v kozmetiki v obliki prahu ali past za nego otroške in občutljive kože, ki hitro pordeči. Zaradi vlažilnega in pomirjujočega učinka se pogosto dodaja čistilnim sredstvom (mila, kopeli itd.), da jih koža lažje prenese.
Oves hkrati učinkovito in nežno očisti kožo; spoštuje osnovne funkcije povrhnjice, ne da bi vplival in spremenil beljakovine v roženi plasti; deluje vlažilno, mehča, ščiti in pomirja kožo.





 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni