Rastline P - Š - Medisanus

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Rastline P - Š

Zdravilne rastline


Palmovo olje   -   Elaeis guineensis oil

Oljna palma (Elaeis guineensis) je iz gospodarskega vidika ena najpomembnejših rastlin. Izvira iz Afrike, gojijo pa jo tudi v tropskih območjih Amerike in zlasti JV Azije. Sadeži so združeni v velike grozde, ki se nahajajo na listnih pregibih, sestavljajo pa jih koščičasti sadeži ovalne oblike velikosti slive, ki vsebujejo seme. Meso vsebuje 40-65% olja, ki ga v kozmetiki uporabljamo zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin, vitaminov (zlasti vitmina E) in mineralov. Mehča in ščiti površino kože ter spodbuja celjenje ran.



Pasijonka   -   Passiflora incarnata extract

Pasijonka (Passiflora incarnata L.) je trajnica z drobnim vzpenjalnim steblom, ki izvira iz tropskih in subtropskih predelov Srednje in Južne Amerike. Poznana je tudi pod imenom Kristusov cvet, saj zaradi cvetnega venca spominja na Kristusov pasijon. Bogata je flavonoidi, fitosteroli, sladkorji in pektinom. Ugodno deluje na mikrocirkulacijo, flavonoidi pa blažilno delujejo pri odpravljanju rdečice. Izvleček cvetov pasijonke se uporablja v kozmetičnih izdelkih za zaščito in pomirjanje občutljive kože, ki je nagnjena k vnetjem in kuperozi, saj vsebuje antioksidante, ki služijo za zaščito kože pred ultravijoličnim sevanjem in škodljivimi dejavniki. Izvleček te rastline se priporoča v zaščitnih dnevnih kremah in izdelkih za nego po sončenju in depilaciji.


Plavica   -  Centaurea Cyanus Flower Water

Plavica (Centaurea cyanus L.) spada v družino nebinovk. Ta enoletnica je razširjena v Evropi, od sredozemskega do gorskega območja.
Cvet plavice vsebuje odlične mehčalne, blažilne in vlažilne lastnosti zaradi flavonoidov, ki delujejo dekongestivno in zaradi prisotnosti pektina, ki ima izjemne vlažilne lastnosti. Te aktivne učinkovine lahko vpijejo veliko količino vode in ko jih nanesemo na površino kože, ustvarijo tanek elastični sloj, ki oskrbuje povrhnjico z vodo in koži povrne prožnost in vlago. Zaradi teh lastnosti se izvleček plavice uporablja v kozmetičnih izdelkih za nego predela okoli oči ter suhe in občutljive kože, ki je nagnjena k rdečici.


Pomarančevec   -   Citrus aurantium dulcis

Pomarančevec (Citrus aurantium dulcis iz družine rutičevk) je zimzeleno drevo, ki izhaja iz Azije in so ga Arabci prinesli na Sicilijo in Kalabrijo. Od te rastline uporabljamo lupino, liste, manjše vejice in sveže cvetove. Izvleček vsebuje številne aktivne učinkovine: flavonoide in vitamin C z antioksidacijskim delovanjem, ki varujejo pred prostimi radikali in izboljšajo elastičnost kože in mikrocirkulacije, zmanjšajo napihnjenost in zadrževanje vode v tkivih. Alfa hidroksi kisline vlažijo povrhnjico in nežno luščijo odmrle celice, kar spodbuja celično obnovo, poenoti videz kože in jo poživi. Sladki pomarančevec deluje adstringentno in čistilno, zaradi tega ga uporabljamo tudi v kozmetičnih maskah za nego aknaste in nečiste kože. Poživlja in osveži, zaradi česar ponuja izjemno prijeten občutek na koži.


Pravi pelin   -    Artemisia absinthium

Pravi pelin (znanstveno ime Artemisia absinthium) je majhna travna rastlina, ki pripada družini nebinovk. Ta zdravilna rastlina je znana predvsem pri proizvodnji absinta, aromatične grenčice, ki se pije v razredčeni ali sladkani obliki. Pravi pelin najdemo v Evropi, Severni Ameriki, Južni Ameriki in Novi Zelandiji. V kozmetiki se uporablja cvetove in liste, iz katerih pridobivamo esencialno olje, ki deluje poživljajoče in stimulativno, protivnetno in je koristno pri oteklinah in vnetjih, ki so značilni za celulit.



Pšenični proteini   -   Hydrolyzated wheat protein

Pšenica je rastlina, ki sodi v družino trav (Graminacee). Začeli so jo gojiti na področju Evfrata pred približno 9000 leti, danes pa je njena pridelava razširjena praktično po celem svetu. Največji pridelovalci pšenice so Rusija, Združene države, Kitajska in Indija.
Hidrolizirani pšenični proteini so naravni izvleček žitnih zrn, in sestavljajo edinstven vlažilni kompleks, ki lahko prodre globoko v kožno strukturo, kjer veže vodo in ustvari nekakšen zaščitni sloj, saj uravnovesi vlažnost v koži.
Hidrolizirani pšenični proteini se poleg tega uporablja pri izdelavi šamponov in gelov za tuširanje, saj zmanjšujejo draženje površinsko aktivnih snovi.


Repinec   -   Arctium lappa extract

Repinec (Arctium lappa L., iz družine nebinovk) je olesenela dvoletnica, ki izhaja iz Evrope, Severne Amerike, Afrike in Severne Azije.
Socvetje in cvetovi imajo tipične ''kaveljčke'', s katerimi se sprimejo na obleke in kožuh živali ter tako raznašajo semena, saj jih mimoidoče živali raznesejo naokrog. Ti cvetovi naj bi služili kot navdih izumitelju, ki je izumil pritisne zapenjalke.
Iz kozmetičnega vidika je repinec pomemben zaradi aktivnih učinkovin, kot je kofeinska kislina, ki izjemno dobro očisti in razkuži kožo ter deluje proti glivicam. Izvleček repinca se uporablja v izdelkih proti aknam in prhljaju, saj očisti povrhnjico in lasišče.


Riževo olje   -    Oryza sativa (rice) bran oil

Riž je enoletnica iz družine trav. Izvira iz Azije; na Kitajskem so ga gojili v prehrambene namene že v 6. tisočletju pr.n.št. Kasneje se je razširil v Mezopotamijo, Perzijo, Egipt in šele nato v Evropo.
Oryza sativa bran oil pridobivamo iz kalčkov in notranje ovojnice riža, ki jo imenujemo pleve. Izvleček olja iz plev in izluščenega semena riža je bogat z vitaminom E in nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega 3 in omega 6). Vsebuje tudi snovi, ki ne saponificirajo in so bogate s steroli in gama orizanolom, ki je antioksidacijska in zaščitna snov proti staranju kože zaradi sončnih žarkov. Riževo olje vsebuje odlične mehčalne in obnovitvene lastnosti in je posebej primeren za kozmetične izdelke, ki mehčajo in regenerirajo kožo ter delujejo proti gubam.


Rižev škrob   -   Oryza sativa starch

Rižev škrob je nedvomno odlična pomoč za našo lepoto. Vsebuje aminokisline in vitamine iz skupine B, ki vlažijo in hranijo povrhnjico. Polisaharidi in minerali imajo poživljajoč, mehčalen in zaščitni učinek na koži. Zelo je učinkovit pri blaženju vnetij in rdečice tudi pri zelo občutljivi koži. Izboljša elastičnost in mehkobo kože.



Rjava alga   -   Pelvetia canaliculata

Rjavo algo Pelvetia canaliculata iz družine rjavih alg (Phaeophyceae) zlahka najdemo na skalnatih obalah Atlantskega oceana.
Kot vse alge tudi ta vrsta vsebuje oligoelemente, vitamine in aminokisline, ki dovajajo minerale nakopičenemu adipoznemu tkivu. Zahvaljujoč prisotnosti jodu in oligoelementov rjava alga pripomore k učvrstitvi tkiva, saj aktivira fiziološke mehanizme kolagenskih vlaken in elastina, ki se nahaja v globljih plasteh kože, kar pripomore k večji elastičnosti in tonusu kože. Vsebnost morskih soli pa kožo dodatno gladi in tako nežno obnavlja njeno površino.


Rožmarin   -    Rosmarinus officinalis oil, rosmarinus officinalis extract

Rožmarin (Rosmarinus officinalis, družina ustnatic) je grmovnica, grmičasta trajnica, ki lahko doseže višino 3 metrov. Izvira iz mediteranskih dežel, spontano pa raste na obalnem področju in na območjih do višine 1500 m nad morjem.
Rožmarin je znan kot zdravilno sredstvo v pravem pomenu besede, njegove zdravilne lastnosti pa so poznali in uporabljali že najstarejših antičnih časih.
Je rastlina, izjemno bogata z esencialnimi olji. Deluje stimulativno, zdravi manjša vnetja in obolelo področje zdravi. Deluje kot antioksidant, protivnetno in antiseptično sredstvo, poleg tega pa vsebnost taninov oža pore in pripomore k čvrstejši koži.
Esencialno olje se pogosto uporablja tudi v parfumarski industriji, saj se uporablja pri številnih losjonih, parfumih, mazilih, čistilnih sredstvih in tekočinah za izpiranje ust.


Sezam   -    Sesamum indicum seed extract

Sezam (Sesamum indicum L., družina sezamovke, Pedaliaceae), je rastlina, ki prihaja iz Vzhodne Indije.
Rafinirano sezamovo olje je svetlorumene barve, brez vonja in ima značilen prijeten okus. Poleg običajne rabe v kulinariki se uporablja tudi v farmacevtske in kozmetične namene.
Pridobiva se s hladnim stiskanjem rastlinskih semen. Sezamovo olje je odlično mehčalno in antioksidativno sredstvo, ki poleg tega uravnava delovanje žlez lojnic in kožo pomirja. Vsebuje visoko vsebnost esencialnih maščobnih kislin (omega-3 in omega-6). Poleg tega vsebuje visoko stopnjo nekaterih vitaminov iz skupine B, vitamine E, D in PP. Zunanja uporaba sezamovega olja je koristna pri negi razdražene ter suhe kože ter v primeru pomanjkanja kožnega tonusa. Uporablja se tudi za nego las, katerim povrne ton in vitalnost, saj jih nahrani in obnovi njihova kapilarna vlakna.


Sivka   -   Lavandula angustifolia

Rod Lavandula spada v družino ustnatic in zajema 30 vrst, ki izvirajo iz sredozemskih dežel. Splošno ime ''lavanda'', s katerim ponavadi imenujemo te rastline, izhaja iz latinskega glagola ''lavare'', ki pomeni umivati, kar namiguje na dejstvo, da so že nekoč zlasti v srednjem veku uporabljali to rastlino za umivanje telesa. Esencialno olje sivke lahko uporabljamo proti pojavu celulita, saj z redno masažo celotnega telesa pomaga zmehčati in zgladiti kožo.



Skvalen   -   Squalene

Je molekula naravnega izvora, predhodnik sterolov. Je ena izmed sestavin človeškega sebuma. Svoje ime dolguje viru, iz katerega se je nekdaj pridobival, in sicer iz jetrnih maščob morskega psa (it. squalo). Danes znanost raje posega po skvalenu, pridobljenem iz rastlinskih virov, kot npr. iz olivnega olja ali pšeničnih zrn.
Zahvaljujoč svoji naravni primernosti za kožno rabo skvalen zlahka prodre v kožo, kjer ustvari zaščitni film, ki omeji dehidracijo in spodbuja dihanje kože.
Uporablja se predvsem zaradi svojih mehčalnih in vlažilnih lastnosti, poleg tega pa nevtralizira proste radikale, ki so odgovorni za staranje kože. Zelo je učinkovit pri suhi in oluščeni koži.


Sladkorni trs  -   Saccharum officinarum

Sladkorni trs (Saccharum officinarum L.) je tropska rastlina, ki pripada družini trav. Izvira iz Azije, v Evropo so ga prinesli Arabci. Danes ga gojijo v skoraj vseh deželah Azije, Amerike, Afrike in Avstralije. V Evropi ga gojijo le v Španiji. Uporablja se proti celulitu, saj vsebuje glikolno kislino in alfa hidroksi kislino, ki odstranjuje mrtve celice s površine kože in spodbuja njeno obnovo tudi v najglobljih plasteh kože. Poveča sintezo kolagena in elastina v koži. Takojšnje delovanje alfa hidroksi kislin izboljša videz kože, le-ta postane bolj gladka in enakomerna, zmanjša se videz ''pomarančne kože''. Kožo poživi, je mehkejša in bolj elastična



Slezenovec   -   Malva sylvestris extract
Slezenovec, znanstveno ime Malva silvestris L., spada v družino slezenovk in je bil znan že v starodavnih časih zaradi pomirjevalnih osvežilnih, protivnetnih lastnosti in delovanja proti krčem. Izvira iz Evrope, aklimatiziral pa se je tudi na drugih kontinentih, npr. Afriki. Uporabljamo predvsem njegove liste, ki vsebujejo predvsem sluz. Poleg tega vsebujejo tudi vitamin A, B1, B2, C in E, aminokisline in tanine. Zaradi velike količine sluzi je izvleček slezenovca odlično sredstvo za vlaženje, mehčanje in odpravljanje rdečice, zato se ga uporablja v kozmetičnih izdelkih za nego suhe in občutljive kože, ki je nagnjena k pojavu rdečice. Sluz slezenovca uporabljamo v kremah, mleku in osvežilnih in vlažilnih maskah, v izdelkih za nego po sončenju, po britju, za ustne vode z dekongestivnim učinom in blažilnim delovanjem na sluznico.


Smetlika   -   Euphrasia Officinalis Water

Smetlika je rastlina, ki pripada družini Scrofulariacee, lahko je enoletnca ali trajnica z majhnimi ustnatimi cvetovi, ki imajo na cvetnem vencu značilno rumeno liso. Rod Euphrasia zajema približno 400-500 vrst, ki živijo v Evropi, Severni Aziji in Severni Ameriki, saj imajo raje zmerna in hladna podnebja kot tropska. Uporabljamo jo zaradi adstingentnih, protivnetnih in protibakterijskih lastnosti, ki jih zagotavlja prisotnost flavonoidov in taninov.
Izvleček smetlike se zlasti priporoča za občutljivo kožo, saj pomirja, poživlja in regenerira kožo. Uporablja se za dekongestijo vek in predela okoli oči ter za vnetja povrhnjice.


Sojini proteini   -   Glycine soja protein

Soja (Glycine soia) je rastlina, ki jo uvrščamo v družino stročnic (Leguminose) in ki prihaja iz vzhodne Azije. Pridobivamo jo za prehrambene namene.
Sojini proteini so visoko dovzetni za vodo; zahvaljujoč tej lastnosti na koži ustvarijo zaščitni film, ki koži pomaga ohranjati stalno in trajno stopnjo navlaženosti. Na ta način koža postane bolj gladka, tonična in elastična. Hidrolizirani sojini proteini (INCI: hydrolyzed soy protein) se pogosto uporabljajo tudi pri izdelkih proti staranju kože. Gre za pepticidne sestavine naravnega izvora, ki se pridobivajo iz proteinskih rezerv sojinih semen. Hidrolizirani sojini proteini spodbujajo celično obnovo in zavirajo nastajanje gub. Delujejo vlažilno, koža po njihovi uporabi na otip postane svilena in žametna. Poleg tega kožo tudi učvrstijo, kar njeno površino naredi bolj gladko in enakomerno.


Svetlin  -   Oenothera biennis oil

Svetlin (Oenothera biennis L.) je rastlina, ki zraste tudi več kot meter visoko, ima velike rumene cvetove in pripada družini svetlinovk. Ameriški Indijanci so jo zelo cenili. Uporabljali so jo za zdravljenje oteklin in hematomov. Ko so jo prinesli v Evropo v 17. stoletju, je takoj zaslovela kot zdravilna rastlina, tako da si je v angleščini pridobila ima 'king's cure all' (kraljevo zdravilo za vse). Svetlinovo olje pridobivamo iz semen in je eden redkih rastlinskih izdelkov, ki vsebuje gama-linoleično kislino ali omega 3, ki je ena glavnih sestavin vitamina F. V kozmetiki jo uporabljamo zaradi vlažilnega, blažilnega in zaščitnega učinka, ki uravnoteži kožo in deluje proti znakom staranja. Uporabno je tudi pri zdravljenju ekcemov in atopičnega dermatitisa, v izdelkih proti gubam pa izboljša prožnost kože.


Šipek   -   Rosa canina flower

Šipek (Rosa canina L.) je najpogostejša spontano rastoča roža v Italiji. Zelo je pogost v živih mejah in ob robovih gozdov. Vsebuje visoko količino vitaminov kot so A, B, E, K,PP, taninov, flavonoidov in polifenolov. Znan pa je predvsem po tem, da je najbolj koncentriran »naravni vir« vitamina C, ki je v šipku vsebovan v kar 50-100 krat višji količini kot pri običajnih agrumih (pomaranče in limone), kar pripomore k krepitvi obrambnega sistema človeškega organizma.
Šipek kožo pomirja in zmanjšuje njeno kongestijo. Zelo je koristen pri čiščenju sluznic intimnih predelov ter nežne in občutljive kože.






 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni