Rastline T - Ž - Medisanus

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Rastline T - Ž

Zdravilne rastline


Tamanu olje Calophyllum inophyllum

Tamanu (Calophyllum inophyllum) je drevo z bleščečim zelenim listjem, ki lahko doseže višino 30 metrov. Raste na peščenih plažah Indo-pacifiškega tropskega pasu in izloča gumijasto smolo. Iz rož tega drevesa pridobivamo olje, bogato z maščobnimi kislinami, flavonoidi (antocitani) in kompleksnimi laktoni.
To drevo je posebno zaradi naravne vsebnosti maščobnih kislin kot so npr. v olivnem, sončničnem, šipkovem ipd. olju in aromatičnih molekul kot so esencialna olja. Od tu prihaja izraz “aromatično olje”. Zaradi izjemne vsebnosti redkih in dragocenih aktivnih sestavin, ki so edinstveno zbrane v isti snovi, je to olje izjemno primerno za najrazličnejšo uporabo. V kozmetični industriji se uporablja pri sredstvih za preprečevanje aknavosti in pri sredstvih, ki se uporabljajo za celjenje ran.


Vinska trta Vitis vinifera leaf extract

Vinska trta, znana tudi evrazijska trta (Vitis vinifera L.) je grmičasta vzpenjalka iz družine vinikovk (Vitaceae). Je najpogosteje gojena trta, prisotna na vseh kontinentih, razen na Antarktiki.
Listi trte, ki v jesenskih mesecih pridobijo rdečo barvo, vsebujejo pomembno količino polifenolov in antocianidinov, ki delujejo antioksidativno in so posebno primerne za spodbujanje mikrocirkulacije in preprečevanje procesov kožnega staranja.
Izvleček listov trte je torej posebno primeren za uporabo pri kremah za obraz, saj koži vrača tonus in bleščeč videz. Fitokompleks iz rdeče trte kožo dejansko pomladi, saj jo po vsakodnevnem stresu poživi s hranljivimi snovi.


Vrba Salix alba bark extract

Bela vrba (Salix alba L., iz družine vrbovk, Salicaeae) je drevo, ki spontano raste v osrednji in južni Evropi, na hladnih in vlažnih predelih v bližini rek.
Izvleček lubja bele vrbe se v kozmetiki uporablja zaradi visoke vsebnosti tanina, ki celi rane, dezinficira in oži pore. V lubju bele vrbe se poleg tega nahajajo spojine salicilne kisline. Te se v človeškem organizmu razcepijo v salicilno kislino, ki je tudi aktivna snov aspirina in deluje tonično, protirevmatsko, znižuje povišano telesno temperaturo, preprečuje fermentacijo in oža pore. Salicilna kislina deluje kot keratolit, kar pomeni, da spodbuja ločevanje odmrlih celic, ki se v velikih količinah nahajajo na površini lasišča v primeru neprestanega prhljaja; na tak način pripomore k normalizaciji luščenja kože.


Zeleni čaj Camelia sinensis leaf extract

Camelia sinensis je čajevec oz. tista vrsta rastline, katere listi in brsti se uporabljajo za proizvodnjo čaja. Vse vrste čaja izhajajo iz obdelave listov, brsti in drugih delov te rastline: različne tipologije čajev se razlikujejo običajno le po načinih obdelave. Camelia sinensis je majhno razvejano zimzeleno drevo, ki prihaja iz kontinentalnega dela Južne in Jugovzhodne Azije. Dandanes to rastlino pridelujejo p celem svetu.
Pomembnost zelenega čaja je vezana predvsem na njegovo vsebnost polifenolov, ki so znani po izjemnem antioksidativnem delovanju fitokompleksa. Pri topični rabi ta lastnost vodi v pomembno zaščitno delovanje kože in podkožnega tkiva. Ker lahko zeleni čaj zavira škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, se izvlečki zelenega čaja torej uporabljajo v sestavi kozmetičnih preparatov, namenjenih zaščiti kože v primeru izpostavitve zunanjega onesnaževanja. Koristni so tudi pri pripravi vlažilnih in mehčalnih krem ter čistilnih sredstev za obraz in telo.


Žajbelj Salvia officinalis extract, Salvia sdarea extract

Žajbelj (Salvia officinalis L., družina ustnatic – Lamiaceae) je zimzelen grm, značilen za južno Evropo; v Italiji spontano raste v osrednjem in južnem predelu ter na otokih.
Ime te rastline priča o vrlini, katero so tej rastlini priznavali že stari Rimljani: njeno latinsko ime, salvia, ima enak koren kot glagol salvare, rešiti, in besede salus (rešitev, pa tudi zdravje).
Izvleček žajblja in eterično olje, pridobljeno iz listov žajblja, se v kozmetiki uporabljata zaradi svojih antiseptičnih lastnosti, pripomoreta pa tudi k celjenju ran in ožanju por, kar je zelo koristno pri zdravljenju pretiranega potenja.
Varieteta muškatna kadulja (Salvia Sclarea) je rastlina, ki dobro spodbuja toničnost kože in deluje antibakterično; uporablja se pri izdelkih za ustno higieno, pri dezodorantih, ki preprečujejo pretirano potenje ter pri kožnih mikozah, izpadanju in slabi rasti las, saj izboljšuje stanje lasišča.




 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni