O Magneziju - Osimagnezium

Pojdi na vsebino

Kako odkrijete pomanjkanje magnezija v vašem telesu

Osimagnezium
Objavil v blog ·
Kako odkrijete  pomanjkanje magnezija v vašem telesu

Klinični testi pogosto ne dajo dovolj podatkov o količini magnezija v našem telesu. V krvi se nahaja samo 1 % magnezija, 0,3 % v serumu.
 
Kako torej prepoznati pomanjkanje? Verjetnost, da imate pomanjkanje magnezija, je zelo velika, če imate naslednje simptome:


 
1. ALI IMATE KDAJ MIŠIČNE KRČE IN BOLEČINE V MIŠICAH?
 
 
 
Ta dva simptoma sta med najpogostejšimi znaki pomanjkanja magnezija. Če je porušeno ravnovesje magnezija in kalcija, pride do povečanega kopičenja kalcija v krvnih žilah in mišicah. Posledica je fleboskleroza (zadebelitev sten krvnih žil) in manj prožne mišice.



 
2. VAS MUČI NESPEČNOST?
 
 
 
Eden od vzrokov za nespečnost je lahko pomanjkanje magnezija v možganih. Kalcij aktivira receptorje živčnih celic za N-metil-D-aspartat (NDMA), medtem ko ima magnezij nasproten učinek. V odsotnosti ustrezne količine magnezija postanejo NDMA receptorji aktivnejši, kar vodi v čezmerno možgansko aktivnost.



 
 
3. IMATE POVIŠAN KRVNI TLAK (HIPERTENZIJO)?
 
 
Zvišan krvni tlak ali hipertenzija je zelo razširjena zdravstvena težava in kot taka predmet pogostih raziskav, tudi v zvezi s pomanjkanjem magnezija. Visok krvni tlak je posledica fleboskleroze. Ko se žilne stene zožijo, srce ne more več črpati dovolj krvi v vsak del telesa. Pogost simptom je otrplost. Preveč kalcija v kombinaciji z nezadostnimi ravnmi magnezija povzroča, da se presežne količine kalcija nalagajo na žilne stene. Kri se v žilah ne more več prosto premikati, žile pa izgubijo svojo prožnost. Kombinacija obojega vodi v pojav visokega krvnega tlaka.


 
4. IMATE HORMONSKE TEŽAVE
 
 
Čim višje so ravni estrogena in progesterona pri ženski, tem nižja je raven magnezija v telesu. To stanje je pogosto med nosečnostjo in med menstruacijo. Je tudi razlog, zakaj imajo ženske pogosteje krče v nogah kot moški. Telo lahko na pomanjkanje magnezija opozarja tudi z neustavljivo željo po čokoladi in dokazano je, da čokolada vsebuje veliko magnezija.
 
 


5. VAM POGOSTO PRIMANJKUJE ENERGIJE; SE NA SPLOŠNO POČUTITE UTRUJENO?
 
 
 
ATP (adenozin-trifosfat) je nukleotid, ki zagotavlja energijo za različne kemijske reakcije v telesnih celicah. Pri pomanjkanju magnezija proizvodnja energije ne steče, zato celice nimajo dovolj energije za normalno delovanje. Posledica pomanjkanja energije sta splošna utrujenost in čustvena stiska.
 

 
6. IMATE OSTEOPOROZO?
 
 
Osteoporoza
 
zdrava kost
 
osteoporozna kost
 





Splošno uveljavljeno, vendar zmotno prepričanje je, da igra kalcij primarno in najpomembnejšo vlogo pri zdravju kosti. Nedavne študije so izpostavile, da je magnezij enako pomemben (ali celo pomembnejši) za trdnost kosti kot kalcij.
 
Kalcij za vgradnjo v kost potrebuje vitamin D, ki pa ga brez magnezija naše telo ne more proizvajati.
 
Poleg svoje vloge pri proizvajanju vitamina D magnezij spodbuja tudi nastajanje hormona kalcitonina v ščitnici. Kalcitonin potrebuje magnezij za usmerjanje kalcija iz tkiv v kosti. Brez zadostnih ravni magnezija se lahko razvije osteoporoza.
 
 
 
Bi radi izvedeli več o dejavnikih, ki zmanjšujejo ravni magnezija?
 
O ravneh magnezija v našem telesu lahko sklepamo tudi na podlagi našega življenjskega sloga in prehranjevalnih navad.
 
Če odgovorite na katero od spodnjih vprašanj z “da”, obstaja verjetnost, da imate nizke ravni magnezija zaradi vašega načina prehranjevanja.
 
1. ALI REDNO PIJETE BREZALKOHOLNE PIJAČE?
 
Brezalkoholne pijače pogosto vsebujejo fosfate. V prebavilih tvori fosfat vez z magnezijem, zaradi česar ga telo ne more več absorbirati. Pitje brezalkoholnih pijač ob obrokih, bogatih z magnezijem, izniči koristi zdrave prehrane. Magnezij se izloči iz telesa skupaj z brezalkoholno pijačo.
 
2. ali redno uživate SLADKE PEKOVSKE IZDELKE, PECIVA, torte, slaščice ali druga sladka živila?
 
Prečiščeni trsni sladkor ne vsebuje niti ščepca magnezija. Med predelavo sladkornega trsa s kemičnim postopkom namreč odstranijo vso melaso. 100 g melase običajno vsebuje 242 mg magnezija.  Prečiščeni sladkor med drugim tudi spodbuja izločanje magnezija preko ledvic.
 
3. živite stresno ali pa ste pred kratkim prestali operacijo ali drug zdravstveni poseg?
 
Stres lahko povzroči pomanjkanje magnezija in obratno: pomanjkanje magnezija lahko vodi v stres. Rezultat je še bolj stresno stanje.
 
4. ali VSAK DAN PIJETE kavo, čaj ali druge pijače, ki vsebujejo KOFEIN?
 
Za uravnavanje ravni magnezija v telesu so odgovorne ledvice. Ledvice izločajo presežne količine mineralov, vključno z magnezijem. Kofein spodbuja izločanje magnezija ne glede na dejansko potrebo telesa po tem mineralu.
 
5. ali jemjete DIURETIKE, zdravila za srce, zdravila za astmo, KONTRACEPTIVE ali nadomestno hormonsko zdravljenje z ESTROGENi?
 
Nekatera zdravila dokazano zmanjšujejo ravni magnezija v telesu, saj spodbujajo ledvice  k izločanju več magnezija.
 
6. ali navadno popijete več kot 7 kozarcev ALKOHOLNIH pijač?
 
Alkohol in diuretiki imajo podoben učinek na ravni magnezija v telesu: oboji spodbujajo izločanje magnezija preko ledvic. Izsledki ene od študij so pokazali, da ima 30 % ljudi, ki pogosto uživajo alkohol, nezadostne ravni magnezija, saj alkohol zmanjšuje količino magnezija, ki naj bi bila na razpolago celicam.
 
7. ALI JEMLJETE DOPOLNILA KALCIJA, KI BODISI SPLOH NE VSEBUJEJO MAGNEZIJA, BODISI TAKŠNA, PRI KATERIH JE RAZMERJE MAGNEZIJ : KALCIJ MANJŠE KOT 1 : 1?
 
Študije so pokazale, da lahko jemanje prehranskih dopolnil s kalcijem ob sočasnem uživanju nezadostnih količin magnezija zmanjša stopnjo absorpcije magnezija. Dokazano je, da lahko jemanje prehranskih dopolnil s kalcijem negativno vpliva na ravni magnezija. Po drugi strani pa dodajanje magnezija izboljša sposobnost telesa, da izkoristi kalcij.
 
ČE STE NA KATERO OD ZGORNJIH VPRAŠANJ ODGOVORILI Z “DA” IN STE STARI NAJMANJ 55 LET
 
Starejši ljudje so dovzetnejši za nizke ravni magnezija. Staranje, bolezni in stres so dejavniki, ki povečajo potrebo telesa po tem mineralu, poleg tega pa starejši običajno uživajo hrano, v kateri je malo magnezija.
 
ČE STE NA KATERO OD TEH VPRAŠANJ ODGOVORILI Z “DA”, JE ZELO VERJETNO, DA S PREHRANO V TELO NE VNESETE DOVOLJ MAGNEZIJA.
 



1 Komentar
Povprečna ocena: 110.0/5
vanesa
2018-12-16 15:05:14
jaz predlagam, da si vedno ljudje naj preračunajo koliko določenih mineralov kot so magnezij vsebuje določena prehrana, ker je pomembno, daj magnezij vezan na beljakovine in da ga ne uživamo v obliki prehranskih dopolnil. Jaz predlagam tale prehranski kalkulator. Včasih nisem vedela, da sem recimo imela prehrano, ki je bila v resnici bogata z magnezijem pa sem mislila, da ga nimam dovolj, zato je res v redu stvar.


Nazaj na vsebino